LIFESTYLE

«Κουράστηκα να τα βγάζω ίσα ίσα με τον μισθό και να μη βγαίνει ο μήνας»: Μια μητέρα μιλά για τα οικονομικά της

Γραμμένο από EIDISIS24

Μητέρα εξομολογείται την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνει η ίδια αλλά και πολλές άλλες οικογένειες. Μια κατάσταση που τους στερεί τη διάθεση να περάσουν ποιοτικές στιγμές με τα παιδιά τους.

Οι γονείς δυσκολεύονται να μιλήσουν στα παιδιά για τις δυσκολίες στα οικονομικά που μπορεί να βιώνουν. Διότι το θεωρούν ως προσωπική αποτυχία. Το θεωρούν ντροπή. Η οικονομική κρίση τους έχει εξαντλήσει οικονομικά και ψυχολογικά.

Άλλα σύμφωνα με τους ειδικούς η κρίση είναι μια ευκαιρία για να δώσετε στα παιδιά σας ένα σπουδαίο μάθημα. Ότι όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, εσείς θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλυτερεύσουν. Επιπλέον είναι μια αφορμή για να να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το παιδί και να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τις ανάγκες του.

Τα λόγια της μητέρας για την οικονομική κρίση
«Ξέρω ότι πρέπει να είμαι ευγνώμων για όλα όσα απλόχερα μου χάρισε η ζωή. Έχω δυο υπέροχους γιους που χαίρουν άκρας υγείας και έναν καλό σύζυγο. Έχουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για το προς το ζην και μάλιστα ως ένα βαθμό είμαστε προνομιούχοι σε σύγκριση με άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Κι όμως από τη στιγμή που κάποιος γίνεται γονιός αυτομάτως αναλαμβάνει και μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων και εξόδων που δεν μπορεί με τίποτα να αποφύγει καθώς έτσι είναι η ζωή. Στη δική μου περίπτωση, ζοριστήκαμε αρκετά για να ανταποκριθούμε στις οικονομικές απαιτήσεις. Τα 7 πρώτα χρόνια μας ως γονείς και κάναμε αρκετές θυσίες για αυτό. Ήμασταν αναγκασμένοι να μένουμε σε ένα διαμέρισμα με μια μόλις κρεβατοκάμαρα γιατί δεν είχαμε τα χρήματα για κάτι μεγαλύτερο. Ο άνδρας μου έχασε τη δουλειά του και τρώγαμε μόνο εξασφαλίζοντας κουπόνια φαγητού.

Ευτυχώς τώρα πια τα οικονομικά μας δεν είναι σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Ο άνδρας μου βρήκε καλύτερη δουλειά και εγώ δουλεύω από το σπίτι για να συνδράμω στα οικονομικά μας. Μετακομίσαμε σε μεγαλύτερο σπίτι. Αλλά έχουμε πάντα το βραχνά για το πώς θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα του μήνα. Πάντα σκεφτόμαστε και ξανασκεφτόμαστε κάθε μας επιθυμία για αγορά γιατί όπως και να το κάνουμε δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κάνουμε αποταμίευση.

Τι κι αν είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχουμε και για όλα όσα έχουμε πετύχει μέσα από προσωπικές θυσίες και πολύ κόπο”.

Η μητέρα περιγράφει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειας
“Έχω κουραστεί να νιώθω κόμπο στο στομάχι κάθε φορά που ο γιος μου ζητά να τον γράψω σε μάθημα υπολογιστών ή σε κάποια άλλη εξωσχολική δραστηριότητα.

Έχω κουραστεί να μην πηγαίνουμε διακοπές εκτός κι αν είμαστε καλεσμένοι σε φιλικό σπίτι.

Έχω κουραστεί να αναρωτιέμαι πώς και κυρίως πού θα βρεθούν τα χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά μου.

Έχω κουραστεί να μένω στο νοίκι και να μην μπορούμε να έχουμε το δικό μας σπίτι.

Έχω κουραστεί να υποκρίνομαι ότι όλα πάνε καλά και δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τίποτα.

Έχω κουραστεί να παραπονιέμαι διαρκώς για τα οικονομικά μας μπροστά στα παιδιά που ξέρουν από πρώτο χέρι πόσο πολύ ζοριζόμαστε να τα φέρουμε βόλτα κάθε μήνα.

Έχω κουραστεί να συγκρίνω την οικογένειά μου με τις άλλες που έχουν την άνεση και την πολυτέλεια να απολαμβάνουν κάθε τους επιθυμία”.

Η μητέρα είναι οργισμένη
“Είμαι όμως και οργισμένη. Οργισμένη στον υπέρτατο βαθμό γιατί οι κοινωνικές παροχές του κράτους προς εμάς τις οικογένειες είναι ψίχουλα. Μπροστά στις εργατοώρες που ξοδεύουμε καθημερινά για να μπορέσουμε να κερδίσουμε έστω και έναν αξιοπρεπές μισθό. Θυμώνω γιατί εκτός από τα περιορισμένα οικονομικά μεγέθη μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το στίγμα της κοινωνίας. Ότι δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε επαρκώς στα οικονομικά πρότυπα της σύγχρονης εποχής. Για να μην αναφερθώ σε σχόλια τύπου «Δεν δουλεύουν αρκετά» ή «Δεν δουλεύουν καθόλου».

Κι όμως ξέρω πολύ καλά πώς όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο δικό μου βίωμα ούτε δική μου πραγματικότητα. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό και κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν από αυτή τους τη μιζέρια.

Δεν ξεχνάω πόσα καλά μου έχει δώσει η ζωή αλλά δεν μπορώ να μην παραβλέψω ότι μου έχει στερήσει άλλα τόσα.

Ξέρω ότι το άγχος για τα λεφτά δεν είναι κάτι που λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη με ένα μαγικό ραβδί αλλά ξέρω ότι αυτή η πίεση κάθε άλλο παρά ωφέλιμη για την οικογένεια και τα παιδιά μου είναι.

Όταν τα λεφτά λείπουν, η αγωνία χτυπάει «κόκκινο», η κατάθλιψη σου χτυπά τη πόρτα και μοιραία όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην ανατροφή των παιδιών .

Με παρηγορεί η σκέψη ότι υπάρχουν και άλλοι στη δική μου δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά ελπίζω πώς θα έρθει επιτέλους η στιγμή που όλα θα αλλάξουν και τα οικονομικά θα πάψουν να αποτελούν καθημερινό μας βραχνά.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω προς όλους τους γονείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι να μην το βάζουν κάτω.

Να μην στερούν από τα παιδιά τους την αγκαλιά, το χάδι και την απεριόριστη αγάπη που δεν κοστίζουν τίποτα αλλά έχουν όμως ανεκτίμητη συναισθηματική αξία”.

The post «Κουράστηκα να τα βγάζω ίσα ίσα με τον μισθό και να μη βγαίνει ο μήνας»: Μια μητέρα μιλά για τα οικονομικά της appeared first on .

ΠΗΓΗ : LIFESTYLE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ : «Κουράστηκα να τα βγάζω ίσα ίσα με τον μισθό και να μη βγαίνει ο μήνας»: Μια μητέρα μιλά για τα οικονομικά της

Σχετικα με τον συγγραφέα

EIDISIS24

Leave a Comment

5 × 5 =

Hey there!

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

four × four =

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

Processing files…