ΑΜΘ

Τι κινδύνους κρύβει η χαμηλή «κακή» χοληστερόλη;

Η υψηλή «κακή» χοληστερόλη (LDL) είναι κακό πράγμα. Αλλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, ούτε η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερόλη είναι καλό πράγμα, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, μελέτησαν σε βάθος εννέα ετών 96.043 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν επίπεδο «κακής» χοληστερόλης μεταξύ 70 και 99, είχαν παρόμοιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, για όσους όμως είχαν LDL κάτω του 70, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος. Για παράδειγμα, άνθρωποι με LDL κάτω του 50, είχαν κατά μέσο όρο 169% μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους είχαν «κακή» χοληστερόλη από 70 έως 99.

«Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη διατροφή, το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί και για το επίπεδο της χοληστερόλης LDL. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στο ένα ή στο άλλο άκρο, δηλαδή να έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο. Ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παραγόντων κινδύνων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλά θα κάνει να δώσει έξτρα προσοχή στα επίπεδα της LDL», δήλωσε ο δρ Γκάο.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι σπανιότερα σε σχέση με τα ισχαιμικά, σε αναλογία περίπου ένα προ δέκα.

ΠΗΓΗ : EVROS24 – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ : Τι κινδύνους κρύβει η χαμηλή «κακή» χοληστερόλη;

About the author

EIDISIS24

Leave a Comment

eleven + thirteen =

Hey there!

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

sixteen − seven =

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

Processing files…